Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/آذربایجان شرقی استاد دانشگاه و شهریار شناس معتقد است: شهریار تنها شاعری است که پس از مشروطیت، جامعه را آیینه‌داری می‌کند و شعرهایش در دانشگاه، مسجد، شهر و روستا خوانده می‌شود.

ابوالفضل علیمحمدی، استاد دانشگاه و یکی از شهریار شناسان کشور، سال‌های بسیاری در محضر استاد شهریار شاگردی کرده و از سال ۶۵ تا پایان عمر استاد شهریار نیز همراه و همنشین استاد بوده و خاطرات بسیاری از استاد دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



علیمحمدی که هم‌اکنون مدرس دانشگاه هنر اسلامی تبریز  است، در مورد جایگاه شعری استاد شهریار به خبرنگار ایسنا، می‌گوید: شهریار پیش از این‌که به عنوان یک شاعر ترکی گوی معرفی شود، مطرح‌ترین شاعر پارسی گوی معاصر بوده است.

او با بیان این‌که دو زبانه بودن استاد شهریار امتیاز دیگری است که شهریار با اتکا به استعداد و نبوغ ذاتی خود به بهترین نحو از این مزیت استفاده کرده و در اشعار ترکی نیز طبع لطیف خود را به شکل اعجاب انگیزی به نمایش می‌گذارد، ادامه می‌دهد: در حقیقت شهریار اولین شاعر در طول تاریخ ادبیات ایران است که در هر دو زبان ترکی و فارسی افتخارآفرینی کرده و شاهکارهای بسیار بی‌نظیری خلق کرده است.

او با تاکید بر این‌که در مرحله ابتدایی شعر شهریار حائز ویژگی‌های کلاسیک بوده است، ادامه می‌دهد: از لحاظ ویژگی‌های روایی و همچنین فضای کلی حاکم بر شعر، ایشان از همان ابتدا علاقمند به زبان مردمی و زبان کوچه و بازار (زبان ملموس جامعه) بوده و در این راستا ابتکارات جالبی به خرج داده و حتی در حیطه شعر کلاسیک نیز این خلاقیت را نشان می‌دهد.

شعر شهریار در بیشتر اوقات حاصل تجربه شخصی وی است

شاگر استاد شهریار با اشاره به این‌که شعر شهریار در بسیاری از موارد حاصل تجربه شخصی وی است، اضافه می‌کند: شهریار شعری نسروده، مگر این‌که آن موقعیت را لمس کرده باشد؛ البته این موضوع به حالات روحی عرفانی استاد نیز مربوط است.

او با تاکید بر این‌که صاحب مکتب شدن استاد شهریار، حاصل جمع ویژگی‌های ذاتی و نبوغ و استعداد وی و همچنین پشتکار و علایق و دانش اندوزی و جهد ایشان بود، اظهارمی‌کند: چنانچه استاد شهریار خود می‌گفت: «من شاگرد گذشتگان هستم و از آن‌ها بسیار آموختم»؛ استاد خود را وامدار مکاتب ادبی گذشتگان و به ویژه حافظ می‌دانست.

او با تاکید بر این‌که منظومه حیدربابایه سلام در حیطه شعر ترکی، یک پدیده خاص بوده و سبک خاصی دارد، ادامه می‌دهد: این منظومه، سرشار از تصویرسازی‌های بی‌نظیر و ملموس بوده که هر فردی از آن تصاویر و یا مشابه آن خاطراتی دارد، بر این اساس، شهریار هم در شعر ترکی و هم در شعر فارسی صاحب سبک و مکتب است.

شهریار، تنها شاعر معاصر صاحب مکتب ایران است

علیمحمدی با اشاره به این‌که صاحب مکتب بودن، وجه افتراق شهریار بوده و او تنها شاعر صاحب مکتب در میان شاعران معاصر ایران است، می‌افزاید: داشتن شاگردان زیاد و ادامه دهندگان آن مکتب و وفاداران بدان یکی از ویژگی‌های صاحب مکتب بودن است که شهریار در مکتب ادبی خودش هم در شعر فارسی و هم در شعر ترکی شاگردان زیادی دارد.

او می‌گوید: شهریار در غزل سرآمد دوران بود، مکتب خاص خودش را داشت و همچنین استاد تابلوسازی بود و شهریار به نوعی یک نقاش زبردست بود، چنانکه یک نقاش با رنگ تابلویی زیبا را خلق می‌کند؛ به عنوان مثال شعر "هزیان دل" از بندهای مختلفی تشکیل شده که با خواندن تمام منظومه، تابلوی بی‌نظیری مقابل چشم به تصویر کشیده می‌شود. منظومه حیدر بابایه سلام نیز همینگونه است.

او، راز ماندگاری اشعار استاد شهریار را صمیمیت و خلوص شاعر در برخورد با حوادث زندگی فردی و فرهنگ اجتماعی عنوان می‌کند و می‌گوید: همچنین زبان ساده و کاربرد اصطلاحات مردم کوچه و بازار در اشعار فارسی و ترکی نیز دیگر علت ماندگاری و جذابیت اشعار استاد شهریار است.

شهریار شناس برجسته کشور در مورد اندیشه‌های استاد شهریار نیز می‌گوید: اعتقادات و اندیشه‌های دینی استاد شهریار علاوه بر تحمیدیه‌هایی چون «دلم جواب بلی می‌دهد صلای تورا صلا بزن که به جان می‌خرم بلای تورا...» و نعت‌هایی چون «ستون عرش خدا قائم از قیام محمد(ص) ببین که سر به کجا می‌کشد مقام محمد...» و همچنین اشعار آیینی، در اغلب غزلیاتش هم مشهود است.

او با اشاره به ویژگی‌های شعری منظومه سهندیه و منظومه حیدر بابایه سلام نیز اظهار می‌کند: حیدر بابایه سلام دارای یک زبان کاملا مردمی و روستایی است که استاد با مفهومی از زندگی روزمره و تجارب شخصی سروده و در برگیرنده آداب، فرهنگ و رسوم روستایی است و هیچ ابهام و ایهامی از نظر صنایع ادبی در آن استفاده نشده، اما منظومه "سهندیم" شاهکار ادبی مملو از صنایع ادبی و تکنیک‌های بدیع و دارای زبان خاصی بوده و این منظومه متضمن ایهامات بسیار زیبا و غامضی است.

به گزارش ایسنا، استاد ابوالفضل علیمحمدی بیش از ۲۰ جلد تالیف و تحقیق در زمینه شهریارشناسی و ادبیات ترکی و فارسی و ۱۵۰ مقاله در نشریات معتبر علمی و ادبی دارد. او، صحبت‌های استاد شهریار در جلساتشان را ضبط کرده و برخی از این مطالب را در کتاب‌های «حافظ به روایت شهریار»، « گامی در تصحیح آثار ترکی شهریار» و ... به چاپ رسانده است. همچنین کتاب‌های «در مکتب استاد شهریار»، «فرهنگ اعلام دیوان فارسی و ترکی استاد محمد حسین شهریار»، «کتاب شناسی شهریار»، «گامی در تصحیح نسخه‌های چاپ شده آثار ترکی سید محمد حسین شهریار»، « حافظ به روایت شهریار»، « شیدایی‌ها» و «فرهنگ اصطلاحات فارسی در شهر شهریار» نیز از آثار وی در خصوص استاد شهریار است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری استاد شهریار روز شعر و ادب فارسی شهر تبریز استاد شهریار تنها شاعر صاحب مکتب هم در شعر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۳۲۵۳۴۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گزارشی از نکوداشت مختومقلی فراغی؛ شاعری که وحدت‌بخش بود

آیین نکوداشت دویست و نود و یکمین سالگرد شاعر وحدت آفرین و نواندیش ترکمن مختومقلی فراغی با حضور چشمگیر مردم خراسان شمالی و با حضور رئیس خانه فرهنگ ترکمن کشور سالن گلشن مرکز استان برگزار شد. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از بجنورد، آیین نکوداشت دویست و نود و یکمین سالگرد شاعر وحدت آفرین و نواندیش ترکمن مختومقلی فراغی با حضور چشمگیر مردم خراسان شمالی و با حضور رئیس خانه فرهنگ ترکمن کشور سالن گلشن مرکز استان برگزار شد.

علی رهبر با بیان این که گستره ایران فرهنگی ما مهد بزرگان بسیاری است که از دیرباز در تمدن بشری اثرگذار بوده‌اند، اظهارداشت: هر چند در برخی از کشورهای همسایه به دلیل نداشتن ریشه‌های فرهنگی مستقل به دنبال ایجاد آن برای خود از طریق مصادره مفاخر فرهنگی بودند، اما می‌توان گفت این مفاخر هم چون هویت همیشه خلیج فارس ایران، گسستی از فرهنگ ایرانی خود نخواهد داشت و به طور قطع مختومقلی فراغی یکی از مفاخر ایران زمین است که اگر چه در بین یکی از اقوام کهن و لاینفک متولد شده، اما متعلق به تمامیت بشر است و باید تمام مردم ایران بیش از پیش او را شناخته و جهانیان را با آثار وی آشنا سازند.

رئیس خانه فرهنگ ترکمن کشور در این مراسم افزود: این شاعر شهیر ترکمن در عرفان و حکمت تامل کرده و سال های عمر خود را در راستای وحدت‌بخشی به ملت خود صرف و همواره سعی و تلاش کرده و به شناختی عمیق از معرفت و معنا رسیده است.

سارلی عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی با اشاره به شخصیت مختومقلی فراغی، خاطرنشان کرد: همانگونه که در خانه هر ایرانی در کنار قرآن، دیوان حافظ وجود دارد، در خانه هر ترکمنی یک دیوان مختومقلی وجود دارد و از این روی همزمان حافظ ترکمن هاست و در حقیقت، مختومقلی جامع هر 4 شخصیت بزرگ شعر فارسی در میان ترکمن هاست.

از دیگر برنامه‌های این مراسم رونمایی از پایگاه خبری ترکمن‌های خراسان شمالی، اجرای هنرمندان موسیقی ترکمن از استان گلستان، قرائت اشعاری در وصف مختومقلی از سوی شاعران و تجلیل از فعالان فرهنگی ترکمن بود.

.

انتهای پیام/.

دیگر خبرها

  • جمهوری اسلامی؛ عصر شکوفایی ادبیات اقوام/ شیرنوایی نابغه ای که ناشناخته مانده است
  • شاعری که براساس دانش ادبی شعر نسروده!
  • جایگاه میرنوروز از نگاه ملی مغفول مانده است
  • ببینید/منزل استاد شهریار و یادآوری یک شب‌نشینی باشکوه
  • مکتب امام صادق(ع) جامعه اسلامی را به سوی درستی هدایت کرد
  • دیدار رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با رهبر شیعیان مالی
  • گزارشی از نکوداشت مختومقلی فراغی؛ شاعری که وحدت‌بخش بود
  • علمای ربانی در برخی نقاط مهجورند/ حجاب از معضلات کف جامعه است
  • آیت‌الله مصباح نقش مهمی در تحول علوم انسانی داشتند
  • خانه سهراب سپهری؛ شاعری از جنس طبیعت + فیلم